Fråga Dr. CAlle Westerby

Vad är fillers?
Fillers är ett samlingsnamn på olika typer av estetiska hudfyllnadsmedel som används för att jämna ut små rynkor, större veck eller för att t ex  skulptera kindben, läppar, haklinje, örsnibbar mm. På Forma Vita  används endast icke animaliska filler. 
Det kan liknas vid en gel som beroende på mängd, molekylstorlek, koncentration och valt område återskapar fukt och elasticitet på ett naturligt sätt. Det är ingen permanent filler och hållbarheten är varierande från 6-12 månader beroende bl. a på muskelaktiviteten i det behandlade området.

Vilka rynkor kan man ta bort med fillers?
En mängd olika sorters veck i huden djupa till medeldjupa till de minsta små rynkorana och veck (nasolabialveck, marionettrynkor, bekymmersrynkor, överläppsrynkor m.fl.) kan behandlas effektivt genom att området under rynkorna/vecken fylls ut genom injektion av fillers.

Gör det ont att göra filler-behandling?
Innan behandlingen kan vi lägga på lite kräm av ett bedövningsmedel men oftast behövs inte ens det då även fillern innehåller bedövningsmedel.

Kan man få fylliga läppar som ser naturliga ut?
Forma Vitas mål är att all behandling skall ge ett resultat som ser naturligt ut. Om utgångsläget är mycket små läppar kan det var en god ide att göra behandlingen stegvis för  känna efter vad som känns bra.

När ser jag resultat av behandlingen?
Resultatet syns omgående och efter ca 2-3 dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.

Kan man ta bort fillers om man ångrar sig?
Hyaluronsyrebaserade fillers kan lösas upp genom att injicera ett motmedel som snabbt bryter ned produkten och därigenom återställer utseende omedelbart. Forma Vita innehar licens för motmedelet.

Vad kostar det att markera kindbenen?
En viss typ av tjockare och mer volymbyggande fillers kan hjälpa till och återskapa ditt ansiktes volym och konturer. Kostnaden är beroende av hur mycket material som går åt. Vid konsultationen kan din behandlare ge dig en ungefärlig prisuppgift.

Vad innebär det att göra ett softlift?
Softlift är ett sätt att återskapa volymen och  skönheten i ansiktet.  Med softlift återskapas volymen och spänst i ansikte, dekolletage, hals, handrygg, knän, armbågar, mindre korrigeringar av näsa, haka.  Vid Softlift utnyttjar behandlaren både muskelavslappnande läkemedel samt hyaluronssyra. Vi kan här även komplettera med att behandla ytstrukturen med Neostratas Peeling.
Behandlingen kan vara ett tillräckligt alternativ till traditionell plastikkirurgi och har många fördelar med färre biverkningar och lägre kostnad.

Vad händer inför ett Softlift?
Du besöker oss på Forma Vita och får en individuellt anpassad behandlingsplan och information om ingreppet.

Hur går ett Softlift till?
Behandlingstiden tar oftast inte mer än 45 minuter och konvalesenstiden är minimal. Behandlingen ger ett långvarigt resultat utan ärrbildning och är lämplig för alla som har börjat åldras.

Vad händer efter behandlingen?
Efter ca en till två veckor kommer du på återbesök, självklart är du välkommen att höra av dig till oss tidigare. För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. Vår läkare kan ge dig  förslag på olika utvalda hudvårdsserier som endast säljs på läkarledda kliniker.

Vilka biverkningar kan man få efter en behandling med filler?
Fillerprodukterna som Forma Vita använder betraktas som mycket säkra och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av en för kroppen naturlig substans och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen. 


Eventuella komplikationer till en fillerbehandling kan vara
-Infektioner kan alltid uppkomma där huden penetreras
-Asymmetri och ojämnheter förekommer och är ofta resultatet av felaktigt val av filler, injektionsmängd eller bristande erfarenhet hos behandlaren.
-Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka. I undantagsfall kan dock en uppkommen missfärgning sitta i under längre tid än så.
-Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående.

Kan jag gå till jobbet direkt efter?
Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del men inte alla svullnar efter läppbehandling och läppförstoring och svullnaden kan synas från några dagar upp till ungefär en vecka. I sällsynta fall får man små blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.

Kan man ta bort rökrynkor runt läpparna?
Ja, i detta område kan även en kombinationsbehandling med botolinumtoxin vara lämplig. Rådgör med din behandlare vid konsultationen.

Vilka områden kan behandlas?
Fillers kan användas för att släta ut linjer och rynkor i ansiktet, skapa fylligare läppar och forma ansiktskonturer som kinder och haka samt föryngra huden.

De vanligaste behandlingsområdena är:
-från näsan till munvinkeln (nasolabialvecket)
-mellan ögonbrynen (bekymmersrynkor)
-läpparna (volym och kontur)
-kinderna och hakan (form och kontur)
-handryggarna, dekolletaget, ansiktet, halsen (hudföryngring).

Kan man göra överläppen om man knappt har någon innan?
Ja, om utgångsläget är mycket små läppar kan det var en god ide att göra behandlingen stegvis för  
känna efter vad som känns bra.

Varför göra hyaluronsyrefiller när det finns permanenta preparat?
Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av inläkningsprocessen eller åldersförändringar i kroppens vävnader. Många läkare avråder därför helt från behandling med permanenta fillers


Hur länge håller en behandling med hyaluronsyrefiller?
Upp till 1 år i rynkor och 4-9 månader i läppar. Ibland kan man behöva en touch-up behandling inom två månader efter första fillerbehandlingen för att få det att sitta längre.


Kan vem som helst behandlas med filler?
De flesta kan ha glädje av en behandling med filler. Om du vill släta ut linjer och rynkor eller skapa mer markerade eller fylligare läppar kan hyaluronsyrefiller  vara till hjälp. Likaså, om du vill markera dina ansiktskonturer, till exempel kinder eller haka, eller föryngra huden i ansiktet, på dina händer, halsen eller dekolletaget så är hyaluronsyrefillerl ett bra alternativ för dig.

I samband med konsultationen före behandlingen bör du diskutera tidigare eventuella sjukdomar med din behandlare och också berätta om du gjort andra liknande behandlingar tidigare. Vi behandlar inte personer under arton år, gravida eller ammande.

Finns det några risker med hyaluronsyrefillers?
Det är en säker produkt som används över hela världen sedan länge. 

Kan jag använda hyaluronsyrefiller om jag gjort en laserbehandling eller en kemisk peeling?
Ja, men om du nyligen fått en laserbehandling eller gjort en kemisk peeling är det bra att vänta tills området är fullständigt läkt och huden är som vanligt igen. Rådgör med din behandlare.

Vad är hyaluronsyra?
De flesta fillers består av en unik gel i form av hyaluronsyra. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, framför allt i huden där den binder vatten och skyddar cellerna. Hyaluronsyrefillern som används hos Forma Vita AB är en kroppsidentisk substans, därför bryts den ned så småningom.

Kan jag behandla kråksparkar med hyaluronsyrefiller?
Man kan på ett enkelt, naturligt och säkert sätt ta bort rynkor runt och under ögonen, kråksparkar och gropar under ögonen med filler. I vissa fall kan det vara mest effektivt med en kombinationsbehandling med botolinumtoxin. Detta kan du diskutera med din behandlare vid besöket.

Botulinumtoxin (Botox, Dysport, Azzallure m.fl)

Vad används botulinumtoxin till?
I estetiskt syfte används botox för att släta ut rynkor orsakade av ansiktets muskler, t.ex. "argrynkan" mellan ögonbrynen, kråksparksrynkor runt ögonen eller i pannan men också för att lyfta ögonbryn eller överläppen.
Botolinumtoxin kan också användas för att minska spänningshuvudvärk och tandgnissling och har i vissa fall även effekt på migrän. Botolinumtoxin används också för att behandla onormalt kraftig svettning, hyperhidros, i armhålor, handflator, fotsulor, ansikte och ljumskar.

När ser jag effekt av botolinumtoxinbehandlingen?
Det tar mellan en och tre veckor att få full effekt.

Hur länge varar effekten vid botolinumtoxinbehandling?
Effekten på rynkor varar i ca 3-6 månader, på svettning 7-15 månader.

Är botolinumtoxin verkligen ett nervgift/ Är botolinumtoxin farligt?
Botolinumtoxin  är ett beprövat läkemedel som används inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet. Botolinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.

Kan huden bli slapp om man har använt Botox länge?
Nej

Kan jag bli förlamad om något går fel?
Nej.

När används Botox i medicinskt syfte?
Botolinumtoxin  är ett beprövat läkemedel som används inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet.

När kan jag inte använda Botulinumtoxin?
Du skall inte använda Botox om du är överkänslig mot botulismtoxin, lider av vissa muskelsjukdomar, använder antibiotika av aminoglykosidtyp, spektinomycin eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i musklerna. Botox skall inte användas under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsstället skall behandlingen avvaktas tills denna läkt ut.

Vad är skillnaden på Botulinumtoxin och fillers?
Botulimtoxin slätar ut rynkor orsakade av ansiktets muskler, dynamiska rynkor. Hyaluronsyrafiller används där volymförlust orsakat rynkor. Fillern kan fylla ut dessa. Vad som passar just dig bestämmer vi när du kommer till kliniken. Ibland kan en kombination ge bästa resultat och en mer hållbar effekt.


Hur länge varar effekten vid en botox (botulinumtoxin)-behandling?
Effekten på rynkor varar i ca 3-6 månader, på svettning 7-15 månader.

Tappar man mimik av att använda botulinumtoxin?
Botulinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget. Således kan man både tappa mimik och känna sig stel under den period som effekten av toxinet varar, beroende på hur stor mängd som använts. Behandlaren arbetar därför med mycket små doser av toxin och försvagar muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkan men ändå behålla en mimik i ansiktet. Patienten får återkomma för fri touch-up vid behov inom två veckor efter besöket.

Hur ofta måste jag göra Botox?
Effekten på rynkor varar i ca 3-6 månader, på svettning 7-15 månader.

Kan man göra läpparna med Botox?
Det kan användas för behandling av neddragna sura mungipor, rynkor runt munnen, samt för att lyfta överläppskonturen och ge en sensuell mun. Ibland kan en kombination med fillers för ökad volym ge bästa resultat och en mer hållbar effekt.

Vilka biverkningar kan man få efter en behandling?
Biverkningar eller eventuella  komplikationer till följd av en Botoxbehandling är mycket ovanliga och i de fall de förekommer av relativt enkel karaktär.

Den vanligaste biverkningen är att blåmärken eller svullnad uppkommer vid injektionsplatsen. Därför avråds du från att ta läkemedel innehållandes acetylsalicylsyra (Magnecyl etc.) eller andra antikoagulantia som te x Waran före ingreppet.

I vissa väldigt ovanliga fall kan ämnet sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen. Detta kan leda till hängande ögonlock eller asymmetri i dina ansiktsdrag.

Allergiska reaktioner på ämnet förekommer i sällsynta fall.

Hur stor risken är för komplikation beror på vilka muskler som behandlas. Eftersom effekten av Botox endast är tillfällig är eventuella biverkningar det också. I normalfallet kvarstår de endast ett par veckor.

Vissa patienter upplever en tillfällig huvudvärk efter ingreppet.

Kan jag gå till jobbet efter?
Behandling med botulinumtoxin är inte särskilt smärtsam eftersom den sker med en mycket tunn nål. Oftast syns inte behandlingen med botulinumtoxin men någon enstaka gång kan man få ett blåmärke som behöver sminkas över.

Vilka områden kan behandlas?
Botulinumtoxin kan användas för att behandla tvärgående rynkor i pannan, argrynkor mellan ögonbrynen och för kråksparksrynkor runt ögonen. Man kan även öppna upp blicken och göra ett ögonbrynslyft. Toxin kan också användas för behandling av näsrynkor, neddragna sura mungipor, rynkor runt munnen, skrynklig haka samt för att lyfta överläppskonturen och ge en sensuell mun. På halsen används läkemedlet för att strama upp käklinjen, den s k Nefertitelinjen, för att behandla strama stråk (s.k. platysmal bands) och rynkor i decolletaget.

Hur påverkas kroppen av att spruta in nervgift?
Botulinumtoxin  är ett beprövat läkemedel som används inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet. Botulinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Läkemedlet är borta ur kroppen redan efter 48 timmar. Effekten däremot finns kvar och efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget