botulinumtoxin

Muskelavslappnande medel som reducerar rynkor och fina linjer

Bakgrund
Botulinumtoxin A är ett läkemedel som blockerar impulsen från nerven till ansiktsmusklerna. Botulinumtoxin A minskar aktiviteten i ansiktsmusklerna så att hud jämnas ut. Effekten märks redan efter några dagar och förstärks upp till flera veckor efter behandlingen. Detta läkemedel har använts i över tio års tid runt om i världen i estetiska behandlingar och måste därför anses som ett välbeprövat läkemedel under rätt behandlingsform och teknik. Med botulinumtoxin kan vi även behandla personer med svår migrän och överdriven svettning.

Säkerhet och teknik
Behandlingen är säker. Botulinumtoxin A har länge använts inom medicinen och ofta i betydligt högre doser. Tekniken för att injicera botulinumtoxin A är enkel och tämligen snabb via en ytlig injicering med en tunn nål. De flesta upplever sticket som ett litet myggbett. Ingen bedövning behövs. Du kan återgå till normal aktivitet men bör undvika hård träning första dygnet. Resultatet syns inte direkt i motsats till injicering med hyaluronsyra. Effekten kommer först fullt ut efter ca. tio dagar.

Vilka kan behandlas?
Botulinumtoxin A används mestadels för att behandla rynkor i pannan, kråksparkar /runt ögonen/näsa/munrynkor och neddragna sura mungipor. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dess muskler slappna av vilket ger en vaknare blick.

Vad som är bäst och lämpligast för Dig får Du information om i samband med Din konsultation och behandling hos oss. Hållbarheten av behandlingsresultatet är individuell och varierar mellan tre till nio månader. Rekommendationen är två till tre behandlingar första året och därefter med kortare intervaller.

Biverkningar
I mycket sällsynta fall kan botulinumtoxin A orsaka en övergående svaghet i närliggande muskler, där ögonlocket kan påverkas och en övergående asymmetri kan skönjas. Eftersom verkan av botulinumtoxin A är övergående så är alla biverkningar tillfälliga och försvinner med tiden. En lindrig rodnad eller ytlig blödnings kan i ibland noteras men försvinner inom ett par dagar.

Inga djurförsök
Ny analysmetod ersätter djurförsök vid testning av detta medel. Läkemedelsverket i Sverige har godkänt Läkemedelsföretaget Allergan cellbaserade potensanalys för två olika typer av muskelavslappnande medel.
Implementeringen av den nyligen godkända analysen kommer att genomföras så snabbt som möjligt. Godkännandet från Läkemedelsverket är specifikt för Allergans muskelavslappnande medel. Detta godkännande innefattar inte muskelavslappnande medel som tillverkats av andra tillverkare, vilka kommer att fortsätta med sina djurbaserade tester.