HIFU eller MFU

Det är en ny teknik där man använder högfokuserat ultraljud (high focused ultrasoud eller micro focused ultrasound) för att ge lyft och uppstramning av huden utan kirurgi. Metoden är snabb, säker och enkel, och CE-godkänd i Europa.

Vad är HiFu eller MFU?
MFU står för mikrokuserat ultraljud och tekniken kallas även HIFU, högfokuserat ultraljud. Med hög precision värmer man vävnaden på exakt djup som man vill påverka, t ex 3 eller 4,5 millimeter. Uppvärmningen ger en biologisk stimulering som åstadkommer huduppstramning och kollagennybildning, 

Vilka områden kan behandlas?
Behandlingen är godkänd för att behandla huden vid panna och ögonbryn, längs käklinjen, under hakan, på halsen och dekolletaget och kan även användas för huduppstramning på armar, ben och mage.

Är metoden säker?
Ultraljud har använts inom medicinen i över 50 år och HiFu är bevisat säker och effektiv i kliniska studier. Ultraljud för huduppstramning har använts i över en halv miljon behandlingar världen över.

Gör behandlingen ont?
Just när behandlingen utförs kan man uppleva en viss smärta och obehag men jämfört med andra behandlingar är det högst tolerabelt. Efter behandlingen har man ingen smärta.

Finns det  biverkningar?
De flesta får en lätt rodnad första timmarna efter behandling, och det är vanligt med lätt svullnad eller en pirrande känsla i ett par veckor. Även små blåmärken och lätt känselnedsättning kan förekomma, men det är ovanligt. Sådana besvär försvinner inom 2-4 veckor efter behandling.

Hur lång tid tar en behandling och hur snabbt ser man resultat?
Behandlingen tar ca 45 minuter och man ser fullt resultat efter cirka tre månader då det har bildats nytt kollagen i huden som lyfter och föryngrar.

Behöver man vara hemma från arbetet efter behandlingen?
De allra flesta kan gå till arbetet som vanligt efteråt. Man kan få en lätt rodnad eller svullnad efteråt och i sällsynta fall ett litet blåmärke.

Hur vet jag om HiFu är rätt för mig?
Om du tycker att ditt utseende har förändrats så att ögonbrynen, kinderna, käklinjen eller halsen är slappare och hänger mer än tidigare men att du inte vill göra stora operationer eller behandlingar där du måste vara hemma från arbetet, då är HiFu en möjlighet. 

Vem kan inte göra HiFu?
Man bör inte göra behandling om man har elektriska implantat i kroppen och inte heller om man har metallimplantat i behandlingsområdet.