permanent Hårborttagning

HÅRBORTTAGNING
Hårborttagning är enkelt men inte helt smärtfritt. Vi jobbar med två system; Diodlaser och IPL. Båda är lika effektiva. De som påstår att de har en smärtfri metod förstår inte fysiken bakom hårborttagningen. Hårsäcken måste värmas till ca 70 gr celsius vilket aldrig är smärtfritt. Fysikens lagar går inte att pruta på.

Exempel på tekniker som inte fungerar är hårborttagning med s k svepande IPL  eller snabbpulsad laser. De värmer inte upp hårsäcken till 70 grader och gör därför inte ont. Däremot störs hårsäckens hårproduktion och en hårfri tid liksom vid vaxning infinner sig. Detta innebär också att håret kommer tillbaka och behandlingen med tillhörande kostnad är bortkastad. Satsa istället på en behandling som ger en permanent hårreduktion. 

Metoden
Behandlaren applicerar en kall gele på huden och blixtrar med IPL alternativt med diodlasern. Ljusblixtarna vid hårborttagningsbehandlingen snärtar till lite i huden men hårborttagning går mycket snabbt och är inte särskilt smärtsamt. Ibland kan man se en lätt hudrodnad första dygnet men ofta syns det ingenting av hårborttagningsbehandlingen. Man bör inte vaxa eller plocka hårstrån före behandlingen. Vi rekommenderar dock att raka eller klippa ner hårstråna så att de är korta där man har generande hårväxt ca 1-2 dagar innan behandling.

 

Frågor och svar om hårborttagning

Varför behövs det flera behandlingar?

Ofta krävs flera behandlingar då hårets växtfaser styr hur mycket du kommer åt vid varje tillfälle. Vi kan bara behandla hårsäckar som är aktiva. På de flesta ställen på kroppen är 20-30% av hårstråna i växtfas och det är dessa hårsäckar som förstörs vid hårborttagningsbehandlingen. De hårstrån som är i vilofas ramlar också av ca 2 veckor efter hårbortagningsbehandlingen men där växer det upp nya strån efter 1-2 månader och det är dags för en ny behandling.

Villka typer av hår kan behandlas?

Hårborttagning fungerar på alla hårstrån som är mörka och innehåller pigment så länge huden inte är alltför mörk. Vi mäter upp melaninhalten huden inför varje behandling. Vita hårstrån går oftast inte att ta bort.

Får man lov att raka av håret före behandlingen?

Ja det går bra att raka håret innan hårborttagning. Däremot får man inte plocka med pincett eller dra ut hårstråna med tråd eller annat eftersom själva hårroten måste finnas kvar inne i huden för att hårborttagning skall fungera.

Kan alla hårstrån behandlas?

Nej, hårborttagning fungerar inte på ljusa eller väldigt tunna hårstrån. Vid en konsultation kan vi bedöma om behandlingen fungerar för dig. I osäkra fall kan man också göra en liten provbehandling.

Kan alla göra hårborttagning?

Nej, om man har mörk hud eller är väldigt solbränd kan man inte göra hårborttagning. En tumregel är att det skall vara en tydlig färgskillnad mellan hårstråna som man vill ta bort och den omgivande huden.

Vi behandlar inte gravida, och inte heller ammande så länge man har kvar en mörkfärgning av huden på mage eller bröstvårtor. Under slutet av amningsperioden kan man göra hårborttagning.